Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak se stát vůdcem vašeho psa
Obrazek
Hlavním předpokladem pro spokojené soužití se psem je ten že pes nás bude brát jako vůdce. K tomu patří základní předpoklad, že psa budeme brát opravdu jako psa. Nebudeme ho polidšťovat - ani mu nasazovat "psí hlavu".
Pes je zkrátka pes, se všemi klady i zápory - ale člověk se rozhodl, žít se psem a proto by měl respektovat celou jeho psí bytost. Pes má tu smůlu, že člověk na psa pohlíží zkresleně, podsouvá mu lidské vlastnosti, rozmazluje ho a předpokládá od psa věci, které pro psa nejsou vůbec přirozené.
A jaký tedy pes doopravdy je? Jeho přirozené vlastnosti nejlépe poznáme na jeho nejbližším příbuzném vlku. Jistě, pes ztratil už plachost vlka a v pudlíkovi by někdo těžko hledal neohroženou šelmu, ale je to tak. Pes je smečkové zvíře a zbytek smečky mu v dněšní době nahrazuje člověk. Je přirozené, že chce se smečkou trávit spoustu času (a přesto člověk někdy nechápe, proč nevydrží pes doma sám). Pes je od přírody lovec, a přesto mu člověk spílá, když se rozeběhne za kočkou.
Chceme-li se psem dobře vycházet, musíme mu nejprve dobře porozumět. A cokoliv chceme psa naučit (tzn. cokoliv po psu budeme v naší lidské společnosti požadovat) mu musíme vysvětlit po psím způsobu. Pes nerozumí lidské řeči a nepřemýšlí jako člověk, ale je úžasně přizpůsobivý, a je naším úkolem mu co nejsrozumitelněji ukázat co po něm chceme.
Prním úkolem je aby pochopil kdo je ve vaší smečce vůdce. Je to ten, co obstarává potravu, zajišťuje bezpečnost, řídí chod ve smečce, určuje kdy se co bude dělat, za všech okolností si zachovává chladnou hlavu a pevné nervy, ví si se vším rady atd. Váš pes vás bude poslouchat jen tehdy, pokud si o vás bude myslet, že jste vůdce smečky. Jestliže si to nemyslí, pak zkrátka neuzná za vhodné, že by měl vaše příkazy plnit a poslouchat nebude.

Obrazek



Jak si zjednat u psa respekt?

Mám doma jednu velmi dobrou knihu, která se jmenuje Pes- výchova a výcvik, autorem je Gwen Bailey. Je tam kapitola o tom, jak si zjednat respekt u svého štěněte. Doufám, že se nedopouštím něčeho protiprávního, když zde tu kapitolu ve stručné verzi uveřejním.

 

Dokud je štěně malé, mělo by se co nejvíce času využít k učení a výcviku, protože čím bude štěně starší bude i nezávislejší a výcvik už nebude tak snadný. Štěněti se musí vštípit, že v hierarchii je jeho postavění nižší než člověka. Je třeba postupovat jemně, ale důsledně.

Být dobrým vůdcem smečky neznamená jen šéfovat a vnucovat svou vůli ostatním. Znamená to také zajistit vše potřebné pro ostatní členy smečky. Klíčem ke správnému vedení smečky je porozumění. Pouze pokud chápete své štěně a jeho potřeby, bude vás respektovat a bez odporu následovat. Dobrý vůdce ví, kdy přestat a psa soustavně necepuje, aby ho donutil k podřízenosti.

Pes vás musí vnímat jako nadřazeného ve všech aspektech života, které pes považuje za důležité. Je to hlavně vlastnictví hraček, místo na spaní, krmení, pozornost a pochvala.


 

Obrazek

 

Hračky, hry a vítězství

Oblíbenou hrou je přetahovaná, která je vlastně zkouškou síly. Pokud štěně v takových hrách často vyhrává, dojde k závěru, že je silnější než jeho majitel, a to jak tělesně tak duševně. Pokud chcete být dobrým vůdcem, musíte během her dodržet několik pravidel.

-nejoblíbenější hračky psovi nenechávejte a jen je psovi půjčujte, když si s ním chcete hrát. Některé hračky psovi nechte, ale s těmi si sním nehrajte.

 - se psem si často hrajte, ale s ´´vašimi´´ hračkami (měli by to být ty, které má váš pes nejraději)

- ve hře na přetahovanou častěji vyhrávejte než pes. Ale někdy nechte také vyhrát psa, aby ho hra nepřestala bavit.

- s hrou přestaňte dříve než se štěně unaví, hra by měla skončit ve chvíli, kdy si štěně ještě hrát chce, ale vy, jako vůdce hru předčasně ukončíte.

 Místa na spaní a teritorium

 

Obrazek

 - nenechávejte spát psa na vaší posteli, na křesle nebo gauči

 

- dveřmi by jste měli procházet první a pes až po vás


 

 

 Řád krmení

- pes by měl jíst vždy až potom, co dojí lidská smečka

- misku mu předložte cca na 15 min, pokud se do jídla nepustí a nebo jídlo nedojí, seberte mu jí a vraťte až při dalším krmení

- nikdy nekrmte psa, když sami jíte. Naučí se loudit a zároveň si pes myslí, že je vaší povinností se s ním dělit o jídlo, což je znakem vaší slabosti

Obrazek


 

Pozornost, pochvala a úsluha

Kdo chce být dobrým vůdcem, musí iniciovat většinu kontaktů se štěnětem a nereagovat na všechny jeho požadavky na pozornost. Když za vámi štěně přijde a dožaduje se vaší pozornost, nevěnujte se mu pokaždé. Ignorujte ho, nedívejte se na něj, ale nehubujte ho. Brzy zjistí, že získá pozornost, jen pokud mu ji VY chcete věnovat.